Een onderscheidende technische handels- en serviceonderneming voor de drukker, de binder en de verpakker

Boekbinderij Van wijk investeert

Binderij Van Wijk in Utrecht investeert in een KOLBUS DA270 boekbandmachine
De wens om ook in het hogere segment kwaliteitsboeken nog beter te voldoen aan de huidige normen, heeft bij deze Utrechtse binder geleid tot een aantal forse investeringen. Werd eind december 2020 al een speciale overlijm machine voor boekblokken geïnstalleerd, is het nu de beurt om de bestaande KOLBUS DA 270 te vervangen.

De machine van 2002 kon binnen het proces van een standaard boekband productie (met papier omtrokken band) weliswaar nog prima voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen, boekbanden met halflinnen rug en harde inlegrug efficiënt produceren vroeg om een andere machine uitvoering. Boekbanden met een halflinnen rug worden steeds vaker gevraagd met een smallere strook linnen -in register aangebracht- en boekbanden met een harde (smalle) inlegrug zijn lastig te produceren met drie losse onderdelen op de bord invoer van de machine.

De oplossing werd gevonden door een nieuwe DA 270 van KOLBUS aan te kopen in een uitvoering waarbij binderij Van wijk haar klanten naar volle tevredenheid kan blijven bedienen.

Voor boekbanden waarbij de boeken na het bandzetten gerond moet worden, is de bord invoer voorzien van een non-stop invoer, waarbij het ruggebord van de rol op de juist ruglengte wordt gesneden.

Boekbanden die voorzien zijn van een harde inlegrug, kunnen uit één bordstuk gemaakt worden, waarbij de boekband in de machine in drie delen wordt gesneden: voorplat – harde inlegrug – achterplat. Met deze geïntegreerde bordsnij-inrichting wordt de bediening (speciaal bij smal ruggebord) een stuk aangenamer. Tevens is de kwaliteit van de boekband gegarandeerd stabiel.

Halflinnen boekbanden kunnen verwerkt worden met een groter formaat bereik en het spiegelen van karton voor producties “gekartonneerd gelijk af” is eveneens gemakkelijker geworden.

De machine is voorzien van de modernste Siemens besturing, met een directe koppeling naar de fabriek voor remote service. Dit borgt enerzijds -door de vergaande automatisering- korte inrichttijden en anderzijds een snelle -fabrieks- ondersteuning ingeval van vragen of storing.

Met deze machine maakt binderij Van Wijk weer een duidelijke kwaliteitssprong in het segment van gebonden boeken.


Montage bij KOLBUS in Rahden


Lossen in Utrecht


De eerste productie