Een onderscheidende technische handels- en serviceonderneming voor de drukker, de binder en de verpakker

De Fedrigoni kalender 2021!

De Italiaanse papierfabriek Fedrigoni, met haar hoofdzetel in Verona, is gespecialiseerd in de productie van bijzondere papierkwaliteiten.

In Londen op het trendy Clerkenwell road, bevind zich de Fedrigoni studio. Deze studio heeft getekend voor het ontwerp van de Fedrigoni 2021 kalender.

De kenmerken van deze kalender zijn werkelijk speciaal te noemen. In de totale oplage van 4000 exemplaren, is elk exemplaar uniek samengesteld. Geen pagina is gelijk aan elkaar, de kleurstelling is per exemplaar aangepast, de omslagen zijn genummerd en op het stofomslag staan de namen vet gedrukt van de  ontwerpers die in het betreffende exemplaar hun ontwerp hebben mogen plaatsen.

De productie van een dergelijk hoogstandje vereist een lange en gedegen voorbereiding om te komen tot voldoende ontwerpen en dat vraagt ook weer een fors aantal ontwerpers. In totaal waren er ca. 100 verschillende ontwerpers bij dit project betrokken!

Het samenstellen van elke kalender is gerealiseerd door gebruik te maken van een speciale algoritme en de printers van Ricoh stonden borg voor het printen van de oplage.

Meccanotecnica heeft vervolgens de oplage verder verwerkt. Met de Universe boekennaaimachine met bladinvoer voor digital print, werden de boekblokken garengenaaid. De aansturing van de Universe en de controle op de juiste samenstelling van de kalenders werd gedaan met behulp van de GigaLynx camera. Een systeem dat met kunstmatige intelligentie in staat is om elk individueel blad te lezen, te indentificeren en dus ook te controleren of deze zich in de juiste verwerkingsvolgorde bevind.

Na de productie van de boekblokken werden deze in het brocheersysteem van Meccanotecnica -de INLINE- verwerkt tot garengenaaid boek in een zogenaamde lay-flat uitvoering. De rug van de boekblokken werden in de INLINE afgeperst en omplakt met crêpe. Door de zijbelijming onder én naast het crêpe aan te brengen, kon aansluitend het 6-voudig gerilde omslag aangebracht worden. Hierdoor blijft de rug van het omslag los van het boekblok en ontstaat er een mooi “lay-flat” gebrocheerd boek. Deze vlakliggende eigenschappen passen natuurlijk perfect bij een kalender!

Om te waarborgen dat boekblok en omslag met elkaar corresponderen, werd er in de INLINE gebruik gemaakt van “cover to content matching”. Twee camera’s, één in de invoer van de INLINE en één in het omslagenstation, vergelijken het boekblok en omslag met elkaar en dat garandeert foutloos samengestelde boeken.

Met de TRIMMING driesnijder van Meccanotecnica zijn de boeken aan drie zijden schoongesneden. De TRIMMING is een volautomatisch werkende driesnijder, die elk boek identificeert in lxbxd en de instellingen van de machine daarop automatisch, tijdens productie, aanpast. Kenmerkend is dat de snijgeometrie van de messen ook deze lastige productie, waarbij de omslagen niet met de rug zijn verlijmd, zonder “vlaggetjes” verwerkt!

Adkow heeft als agent van Meccanotecnica de beschikking gekregen over 5 van deze unieke kalenders en wij mogen deze onder onze relaties uitdelen.

Indien u niet kunt wachten: get connected op = op!

Zie ook: DE BESTE BOEKAFWERKING VOOR DE DIGITAAL GEDRUKTE FEDRIGONI 365 KALENDERS