Een onderscheidende technische handels- en serviceonderneming voor de drukker, de binder en de verpakker

De “Sluitsteen” bij Damen Drukkers in Werkendam: KOLBUS KM 610 brocheerlijn

Damen Drukkers heeft een omvangrijk investeringsprogramma achter de rug. Dit werd begin 2017 ingezet met de nieuwbouw van de productiehal voor de nabewerking. In deze hal zijn alle nabewerkingsactiviteiten ondergebracht voor de verwerking van de immense hoeveelheid drukwerk die 24 uur per dag worden geproduceerd met ca 110 medewerkers, waarvan er 35 werkzaam zijn in de nabewerkingsafdeling.

Met vier grote plano snijmachines, 5 snelle vouwmachines en 2 verzamelhechters wordt een stroom aan folders, flyers en tijdschriften verwerkt en dat 24/6.

Wat nog ontbrak was het intern produceren van de garenloos producties. De nieuwe hal biedt ruimte om deze wens ook in te vullen. Met de aankoop van de KOLBUS KM 610 brocheerlijn biedt Damen Drukkers haar klanten een totaaloplossing onder één dak, met als doel een efficiënte afwerking en gecontroleerde levertijd.

Na uitvoerige testen met een diversiteit aan producten, is de keuze gevallen op de KOLBUS KM 610 brocheerlijn. Met de KM 610 kunnen tot 8.000 brochures per uur worden verwerkt.

De KM 610 is specifiek uitgevoerd voor de verwerking van tijdschriften- en brochures in kleine, middelgrote en grote oplagen. Dat betekent korte inrichttijden gecombineerd met een hoge machinesnelheid. De brocheerlijn is daarom ook vergaand geautomatiseerd. Tijdens een lopende productie worden de productgegevens van de nieuwe order al ingevoerd. Dit m.b.v. een online meettafel, of indien gewenst barcodescanner.

Na gereed melding van de opdracht wordt automatisch de volgende order in het systeem geladen, waarna de omstelling voor de betreffende opdracht plaatsvindt.

Een belangrijk onderdeel in het bindproces is de kwaliteitsborging van het eindproduct. De vergaarmachine is om die reden voorzien van diverse controle-elementen die de juiste samenstelling van het tijdschrift of boek garandeert. De bindmachine beschikt over een uitgebreide rugbewerking, dubbel rugaanpersstation en -extra- een aanwrijfrol voor de kantige rugkwaliteit waar KOLBUS om bekend staat. Standaard wordt er geproduceerd met hotmelt en voor extreem lastige papierkwaliteiten wordt PUR ingezet.

Met de plaatsing van de brocheerlijn van KOLBUS, die vanaf half mei operationeel zal zijn, mag er terecht gesproken worden over de “Sluitsteen” in het complete productieproces.