Een onderscheidende technische handels- en serviceonderneming voor de drukker, de binder en de verpakker

Luxe verpakkingen van KOLBUS

Oorspronkelijk artikel in Printmatters nummer 3 2022

Luxe kartonproducties

Kolbus innoveert
verpakkings-productie

Als het open huis bij KOLBUS iets duidelijk maakte is dat de machinefabrikant zwaar heeft ingezet op geautomatiseerde hoogwaardige productie van luxe verpakkingen in massief karton en op geavanceerde productie van golfkartonnen dozen.  Het paradepaardje, de RD 115S was de grote blikvanger. En ‘grote’ kan je dan zeer letterlijk nemen.

tekst Gerard Molenaar

Sinds Kolbus de boekbindactiviteiten aan Müller Martini heeft verkocht profileert het bedrijf zich als producent van hoogwaardige productieapparatuur voor verpakkingen en dan met name verpakkingen van massiefkarton in het luxesegment en golfkartonnen transportverpakkingen. Een deel van de knowhow uit de boekbindtechniek komt van pas bij het beplakken van massiefkarton, wat in principe dezelfde techniek is als het produceren van boekomslagen.

In het Duitse plaatsje Rahden, zo’n 45 kilometer ten noordoosten van Osnabrück werken 650 vakkrachten aan de productie van de Kolbus machines die wereldwijd worden verkocht. In de fabriek wordt vrijwel alles zelf gedaan, van het ontwerpen en het gieten van ijzer tot aan de assemblage. Overigens worden er door zo’n 225 ex-KOLBUS medewerkers ook nog afwerkingsmachines gemaakt door Müller Martini, waarbij de onderdelenproductie door KOLBUS wordt gedaan en de assemblage door Müller Martini. De productie bleef na de overname in 2018 gewoon in Rahden.

ADKOW, de vertegenwoordiger van Kolbus in Nederland, nodigde Nederlandse klanten en prospects uit voor het open huis in de fabriek in Rahden.

Imposante productiestraat -golfkarton

Vanaf de demoruimte reed een bus naar een verderop gelegen plaatsje waar de bètaversie van de RD 115 S werd gedemonstreerd. Een imposante servogestuurde machine met na de invoer zowel top- als bottom flexodrukwerken, een automatisch kleurregister-systeem tijdens het drukken, een rotatieve stans en een geavanceerd uitvoersysteem dat ervoor zorgt dat ook bij zeer hoge snelheden geen vertraging bij de pallet-uitvoer ontstaat. Een complete lijn voor automatische productie van bedrukte en gestanste golfkartonnen dozen.


De bètaversie van de RD 115S. Een complete lijn voor automatische productie van bedrukte en gestanste golfkartonnen dozen


Dozen op maat gestanst

De uitgebreide demo bij PackConcept in Lübbecke liet zien hoe toegankelijk de machine is voor plaatwissels en het verwisselen van stansvormen. Met een druk op de knop worden de druktorens en rotatiestans uiteengeschoven, waardoor medewerkers in de productiestraat kunnen komen om de wissels te doen.

De modulaire machine kan het gewenste aantal flexo units krijgen en produceert verschillende typen vouwdozen zoals bijvoorbeeld de in de retail gebruikelijke Shelf Ready verpakkingen (SRP), maar ook trays, (autolock) vouwdozen en andere gangbare vormen voor meerdere industrieën. De maximale snelheid is 12.000 vellen per uur, het invoerformaat maximaal 1540 mm breed x 2921 mm lang.

Autobox Boxmakers

Hoe indrukwekkend de RD 115 S bij PackConcept ook is, ook bij Kolbus was een groot aantal interessante machines te zien, waarvan meerdere live werden gedemonstreerd, Uiteraard de Autobox machines, zoals de Boxmaker AB310 met DP 300 digitale printer die bedrukte dozen (enkel, dubbel en triple golfkarton) produceert van vellen met een bereik van 100-2600 mm breed en 660 tot 8000 mm lang. Ook de meerpunts belijmingsmachine Multinova MN 400 was te zien, die een zeer korte insteltijd van slechts 5 minuten heeft.

Voor producenten van luxe verpakkingen bieden de machines talloze mogelijkheden. De Boxline BLT 200 (Taper) produceert tot 40 massiefkartonnen doosjes per minuut.
De hoeken worden vastgezet met tape. De machine kan diktes van 1-3 mm aan en produceert doosjes van maximaal 570 x 360 x 170 mm (lxbxh)

Geavanceerd productiesysteem

Een gevanceerd systeem dat superstrakke doosjes produceert is de Boxline BLW 200. Snelheid en maatvoering zijn gelijk aan de Taper, maar deze met een German Packaging Award bekroonde machine verwerkt plano’s met sleuf, waardoor exact haakse randen mogelijk worden. Die technologie werd al eerder geïntroduceerd. De vernieuwing zit hem nu in de automatische productie.

De BLW 200 maakt namelijk het automatisch lamineren van plano’s zonder vormgereedschap mogelijk met innovatieve wikkeltechnologie. Het eenvoudige bedieningsconcept met geïntegreerde robotica en de nauwkeurige hoekafwerking resulteert in hoge productkwaliteit.

De traditionele formaatblokken zijn vervangen voor formaatvariabele inslagsystemen, waardoor de insteltijden worden verkort of zelfs geëlimineerd. De verstelbare vormplaten maken het mogelijk om een ​​zeer groot formaatbereik met één machine te produceren zonder tijdrovende formaatdeelwissels. Het biedt producenten flexibiliteit bij productie van hoogwaardige, luxe verpakkingen.

Luxe dozen

De Kolbus BLA 500 Assembler plaatst afgewerkte binnendozen met zijwaartse grijpers automatisch en nauwkeurig, op omplakte massiefkartonnen doosomslagen met magneetsluiting waardoor handwerk wordt vervangen. De output is 40 takten per minuut. Die binnendozen zijn van vouwkarton om zelf te assembleren (plaatsbesparend met transport) of van massief karton als einddoos.

Ook de Box Line BLP 500_BLF 500 trok veel bekijks in Rahden. Deze lijn maakt verschillende doosvormen, zoals wraparounddozen, duplexdozen en kraagdozen. De noviteit is de manier van produceren. Korte insteltijden en formaatwijzigingen zonder retooling kenmerken de productie. Een zeer precieze verlijming met koudlijm in de groeven zorgt voor hoge kwaliteit. Ook het precies scheiden en uitlijnen van de voorgesneden plano’s draagt bij aan de kwaliteit.


Dankzij de Kolbus apparatuur kunnen merken zich luxe profileren


‘Superstrakke doosjes’


Omplakte omslagen komen kant en klaar uit de machine


Deze machine plaatst magneten

Het is duidelijk dat Kolbus de afgelopen jaren met succes heeft ingezet op een verregaand geautomatiseerde en efficiënte productie van luxe verpakkingen en golfkartonnen dozen. Het biedt producenten flexibiliteit in een markt die daar steeds meer om vraagt. De combinatie van snelheid, veelzijdigheid en kwaliteit, is een sterke troef.