Een onderscheidende technische handels- en serviceonderneming voor de drukker, de binder en de verpakker

PackConcept installeert de eerste RD 115S van KOLBUS

Ik wil dozen produceren!
Succesvolle startups worden meestal uitgevoerd door ‘professionals’ in de branche waarin zij werkzaam zijn, waarbij kennis en kunde zijn verkregen door passie voor hun werk. Soms ligt die passie opgesloten in het ondernemerschap zelf. Dit is zeker bij Henning Spilker van toepassing. De afgestudeerd industrieel ontwerper besloot na 12 jaar als management consultant, zijn eigen onderneming te starten. Na analyse van de mogelijke groeikansen, werd gekozen voor het produceren van “omdoos” golfkartonverpakkingen. Op 1 januari 2012 werd PackConcept opgericht en in een hal van 750 m2 op een industrieterrein in Lübbecke (Duitsland – Nordrhein-Westfalen) werd met gebruikte machines het avontuur begonnen. Dat de 53-jarige eigenaar van mening was dat “kartonnen dozen de toekomst hebben”, bleek wel uit het feit dat slechts enkele weken later al 500 m2 ruimte bij gehuurd moest worden.

Na 15 maanden werd een ander pand betrokken van 1.700 men het machinepark uitgebreid. Een rondstansmachine met een invoerbreedte van 1.700 mm, een derde dozenmachine voor golfkarton met een breedte van 2.400 mm en een snij- en rilmachine werden naast de twee bestaande machines voor golfkartondozen geplaatst. Vanaf dat moment zag PackConcept de omzet tot 2019 verdubbelen.

Een volgende stap was de bouw van een nieuw pand van 2.500 m2 in Lübbecke en de verhuizing in mei 2020. Doelstelling van Henning Spilker en zijn 14 medewerkers is om de omzet te verhogen naar 1,7 miljoen euro. 30% van die omzet wordt verkregen uit de webshop www.ichbrauchkartons.de en 70% wordt gerealiseerd bij industrie en handel in diverse sectoren, zoals detailhandel, meubelindustrie, drukkerijen en media, alsmede metaal, glas en kunstofverwerkende bedrijven.

Uitbreiding van de stansactiviteiten
In de huidige situatie is het volume van gestanste verpakkingen voor golfkartonnen omdozen ca. 25% van de omzet, terwijl het overgrote merendeel wordt gerealiseerd door de productie van klassieke FEFCO dozen 0201/0202. Het aandeel gestanste verpakkingen moet in de visie van Henning Spilker duidelijk toenemen. Dit vanwege de toegevoegde waarde en toenemende vraag in de markt. “Wij gaan onze verkoopactiviteiten op dit segment concentreren, met als doel om meer klanten te verwerven in de industrie voor bulkproducten”.

Om direct vanaf het begin de benodigde capaciteit te kunnen bieden, heeft Henning Spilker geïnvesteerd in de nieuwe rondstansmachine RD 115S van KOLBUS. Het betreft de eerste machine op de Europese markt, waarbij het machineconcept al veel langer zijn beproeving heeft doorstaan. In 2011 nam KOLBUS de Amerikaanse fabrikant Hycorr over die al decennia lang rondstansmachines produceert voor Noord- Midden- en Zuid-Amerika. Deze machines zijn door het Duitse KOLBUS aangepast naar Europese normen v.w.b. metrisch stelsel, servo-aandrijving, de modernste besturing en vergaande automatisering. Dat resulteert in een uiterst modern machineconcept met een grote gebruikersvriendelijkheid en internationale veiligheidskenmerken, zoals de CE-norm.

De RD 115S heeft een invoerbreedte van 2.921 mm (115”). Hiermee kunnen 4 dozen naast elkaar geproduceerd worden met een maximale mechanische snelheid van 12.000 t/h. Dit maakt de machine bij uitstek geschikt voor de grote orders van 100.000 dozen en meer. De naam RD115S (Rotary Diecutter) ligt niet uitsluitend bij de rondstans unit, maar zeker ook bij het drukproces. De machine is modulair uit te breiden met 8 flexodrukwerken en drukeenheden van boven voor het tweezijdig bedrukken van de platen golfkarton. Bij PackConcept is de pilot machine voorzien van 3 drukwerken en rondstansunit

KOLBUS technologie
De productiesnelheid en output van de machine is niet het enige wat indruk maakt op Henning Spilker. “De constructieve eigenschappen van de RD 115S met de exacte geleidingen en het slipvrije transport van de golfkartonplaten, resulteert in een hoge registernauwkeuring bij het drukken en stansen. Het niveau van de technici, de kwaliteit van de componenten en de kennis van de KOLBUS specialisten vertegenwoordigt het beste waar Made in Germany voor staat”.
Een uitspraak waar de algemeen directeur van KOLBUS, Wilfried Kröger, prima mee kan leven en uiteraard erg gelukkig mee is. “wij hebben hier bij PackConcept de unieke gelegenheid om onze nieuwe rondstansmachine te testen en verder te ontwikkelen onder realistische productie omstandigheden. Wij mogen deze installatie ook gebruiken voor demonstraties met potentiële klanten”.


v.l.n.r. Wilfried Kröger (KOLBUS); Henning Spilker(PackConcept); Andreas Hülsmann (KOLBUS)

De “deuropener” voor deze “win-win” situatie was de installatie van een KOLBUS Autobox AB voor de productie van standaard FEFCO vouwdozen, die geïnstalleerd is tijdens de verhuizing afgelopen mei. KOLBUS en PackConcept hebben elkaar leren kennen in 2018, toen KOLBUS op zoek was naar partners om de nieuwe machines voor de productie van golfkartondozen te introduceren. Henning Spilker zag het potentieel in deze machines en in de samenwerking met KOLBUS, een traditionele machinefabriek in Rahden, nabij zijn eigen vestiging in Lübbecke.

“KOLBUS is een waardevolle en sterke partner met veel expertise. Kleinere problemen worden direct op locatie opgelost, resp. d.m.v. online remote-service”, aldus Henning Spilker.
De Autobox AB is inmiddels de derde boxmaker bij PackConcept. Met een werkbreedte van 2.600 mm, automatische invoer, multicut mogelijkheden en flexodrukwerk, heeft deze machine indrukwekkende productiemogelijkheden.

Henning Spilker sluit het gesprek af met de volgende opmerking: “Wij zouden heel gelukkig worden wanneer KOLBUS ons ook bij een volgende ontwikkeling wil betrekken om machines te testen. Ik wacht met spanning af wat dat zal zijn. Misschien wel een volledig geautomatiseerde Inliner…?”