Een onderscheidende technische handels- en serviceonderneming voor de drukker, de binder en de verpakker

Printforce investeert in de eerste DA370 “Digital full flex” van KOLBUS

Printforce neemt de primeur met de eerste DA370 “Digital full flex” van KOLBUS

Printforce Nederland is in ons land de grootste “Book On Demand” producent van hard- en softcover boeken die 24 uur per dag worden geproduceerd in Culemborg. De intake van de boeken en interne procesverwerking is volledig geautomatiseerd.

Wat “spannend” is binnen dit totale proces is de onbekendheid met de orderstroom die dagelijks moet worden verwerkt. Om die reden is het print- en nabewerkingstraject dan ook dermate uitgerust dat de wisselende orderstroom met de grote variatie in eindproducten goed verwerkt kan worden.

Om die reden was het noodzakelijk om de bandenmaakafdeling voor het volautomatisch produceren van de boekbanden nog verder te optimaliseren. De bestaande KOLBUS DA270 heeft tot op de dag van vandaag kunnen voldoen aan de groeiende vraag van de boekbanden in oplage 1 tot oplage x.

De diversiteit aan formaten, de hoeveelheid exemplaren per titel én de groei in aantal titels, was voor Printforce reden om te onderzoeken of KOLBUS daar een antwoord op kon bieden. Hiertoe werd onderzoek gedaan naar de nieuwste generatie bandenmaakmachines van KOLBUS, de DA370. Deze machinegeneratie beschikt over diverse uitvoeringen om “standaard” boekbanden te kunnen produceren voor conventioneel gedrukte boeken, evenals over een digitale versie, waarbij de boekbanden uit één deel worden gesneden, waarbij de boekbanden worden geproduceerd met een zg. “harde inlegrug”. Een prachtige ontwikkeling, maar helaas niet geschikt voor Printforce. De gebonden boeken worden bij Printforce gemaakt met rechte én ronde ruggen. Daar moest dus een andere oplossing voor komen, die door KOLBUS speciaal voor Printforce is ontwikkeld.

Dit heeft geresulteerd in de “DA370 Full flex”. Met deze versie wordt het voor- en achterplat separaat ingevoerd en het ruggenbord op de juiste -variabele- rugbreedte gesneden en toegevoegd tussen het voor- en achterplat. Dit is naar wens met dun bord voor boeken met een ronde rug of met dik bord voor boeken met rechte ruggen. Het omslagmateriaal wordt op maat in batches aangeleverd, waarbij het afhoeken van het omslagmateriaal per boekband in de machine plaatsvindt en volledig variabel aangepast is aan de rugdikte. Dit resulteert in een optimale boekband kwaliteit. Werden de boekbanden in de bestaande DA270 nog geproduceerd met Hotmelt, in de nieuwste versie wordt dit nu gedaan met warme lijm. Voordeel is dat de verwerking stabieler is tegen lagere energie- en grondstofkosten. Omdat de aantallen titels ook een grotere variatie in boekbanden teweeg brengt, is de complete besturing en aansturing van de DA370 aangepast. Alle assen die -per product- versteld kunnen worden zijn voorzien van kogelomloopspindels met een hoge nauwkeurigheid en snellere verstelmogelijkheid. Hierdoor is ook het aantal “lege takten” tussen een verstelling geminimaliseerd.

De samenwerking tussen Printforce en KOLBUS heeft er toe geleid dat de wensen zijn vertaald naar een nieuw concept om boekbanden te produceren.

De bestaande DA270 zal overigens niet in vergetelheid raken binnen Printforce. Deze machine is ondertussen gecontroleerd door KOLBUS en zal een tweede leven krijgen bij Printforce UK, waardoor verdere groei in gebonden boeken eenvoudige gerealiseerd kan worden.

Een inmiddels langjarige samenwerking tussen Printforce en KOLBUS is met deze investering nog eens bevestigd!

Op de foto: de operators van Printforce voor de nieuwe Kolbus DA370