Een onderscheidende technische handels- en serviceonderneming voor de drukker, de binder en de verpakker

Strakke actie bij Binderij Van Wijk

Binderij Van Wijk investeert in de optimalisatie van de boekblokvoorbereiding.

De gerenommeerde uitgaafboekbinderij Van Wijk in Utrecht, produceert hard- en softcover boeken voor drukkerijen in voornamelijk Nederland en België.
Een belangrijke troef van deze binderij om korte doorlooptijden te realiseren in een markt waar levertijden altijd onder druk staan, is de volautomatische boekennaaimachine van Meccanotecnica. Een lijn die inmiddels meer dan 600 miljoen naaisteken heeft gemaakt in dito zoveel katernen. Langzaam aan tijd om aan vervanging te denken…

Tijdens het onderzoek begin 2022 werd vastgesteld dat de vervanging van de Multiplexlijn met twee boekennaaimachines, beiden gevoed door een geïntegreerde vergaarmachine met 18 oplegposities, een forse uitdaging zou gaan worden. Waarom? De levertijd voor een complete lijn werd op ruim 1,5 tot 2 jaar ingeschat. Dat was niet acceptabel voor binderij Van Wijk, om reden dat twee jaar verder produceren met de naaimachines een planmatig betrouwbare productie zou kunnen beïnvloeden. Diverse alternatieven werden besproken met de Nederlandse agent (Adkow bv) en de fabriek (Meccanotecnica). Hieruit kwam het voorstel om de vergaarmachine met de verdeelstations niet te vervangen, maar volledig te reviseren. Hierdoor kon de levertijd met ca. 8 tot 10 maanden verkort worden.
Om deze ingrijpende actie goed te laten verlopen, zal in de rustigste periode van het jaar, januari 2023, de Multiplex vergaarmachine een volledige revisie ondergaan, waarna in juni 2023 de twee nieuwe asterPRO boekennaaimachines gekoppeld gaan worden met een “pitstop-achtige” actie van de technici van Meccanotecnica en Aster Europe. Dit zal nog een spannend moment zijn, want niet alleen moeten de machines mechanisch worden gekoppeld, maar ook de twee besturingen moeten op elkaar worden aangepast. Een klus waar eenieder -met zeer waarschijnlijk een volle productieplanning- vol vertrouwen naar uitkijkt. Zowel in januari en juni, wordt een betrouwbare productie gewaarborgd door de orders in een offline modus te verwerken, waardoor de klanten van deze operatie geen nadeel ondervinden.
De twee asterPRO boekennaaimachines worden voorzien van de modernste controle-inrichtingen met camera controle die de buitenzijde en binnenzijde van een katern leest op beeld of barcode. Hierdoor wordt de juiste katernvolgorde gegarandeerd, alsook dat het katern correct wordt geopend. Speciaal bij dubbel parallel vouwslagen en omgestoken katernen is dit een groot voordeel. Voor de dikkere boekblokken is de mogelijkheid om de rugopdikking te verminderen door het naaigaren verspringend in het boek aan te brengen. Met deze voorzieningen wordt een forse kwaliteitsslag gemaakt.

Door deze actie is binderij Van Wijk weer verzekerd van een optimaal werkende geïntegreerde boekennaaimachinelijn, waarbij levertijden binnen acceptabele grenzen worden gehouden.

Rood: Actie januari 2023
Zwart: Actie juni 2023