Een onderscheidende technische handels- en serviceonderneming voor de drukker, de binder en de verpakker

Vanguard – de flexibele bindmachine

OMM Marchetti, producent van prepress en nabewerkingsapparatuur, heeft begin dit jaar een nieuwe bindmachine voor digital print geïntroduceerd. 

De volgende eindproducten zijn realiseerbaar
– Garenloos gebrocheerd in softcover uitvoering
– Garengenaaid in softcover uitvoering
– Boekblokken voor fotoboeken, ook met fotopapier
– Boekblokken met schutbladen en crêpe voor een hardcover boek

Naar keus verwerkt de machine hotmelt of PUR. Een uitvoering met beide lijmtechnieken is ook mogelijk. Rug- en zijbelijming worden met dezelfde lijm via spuitkoppen aangebracht.

De machine stelt zich automatisch naar het betreffende boekblok en omschakelen van garengenaaid naar garenloos is met een simpele handbeweging gedaan.

Het werkelijk unieke van deze machine is het in één machinegang produceren van boekblokken met schutbladen en crêpe, waarbij de uitvoering garengenaaid of garenloos kan zijn.

Werking
Het boekblok (garenloos -losblad of katernen- of garengenaaid) wordt handmatig voorzien van een schutblad aan voor en achterzijde. Een automatische diktemeting stelt de klem en lijmkop op de gemeten blokdikte. Het boekblok wordt in de klem geplaatst en gesloten. In de klem zijn zuigers aangebracht, die beide schutbladen aanzuigen. De klem opent zich, beweegt omhoog en sluit weer. In deze positie is het boekblok op het niveau van de rusttafel en de schutbladen enige millimeters daarboven. In het aandrukstation wordt een strook crêpe geplaatst. De klem beweegt zich over de frees (al dan niet ingeschakeld), aansluitend door het lijmwerk waar de rug- en zijbelijming wordt aangebracht. De zijbelijming bestaat aan iedere kant uit twee lijmsporen. Bij het aandrukstation opent de klem, beweegt naar beneden en sluit weer. De schutbladen zijn nu aan de rug gelijk met het boekblok en het crêpe wordt aangedrukt. De schutbladen zitten nu aan het boekblok en het crêpe aan het schutblad.

Deze methode is ideaal voor het produceren van kleine oplagen -single copy- digital print, waarbij het eindproduct een hardcover boek moet worden.

Wij vertellen u graag meer over deze bijzonder efficiënte productiemethode!

Principewerking

Voor meer informatie neemt u contact op met ADKOW.